Collaborative Learning – Try-out met XPages Courselet en Google+ Hangout

Courselets as small training modules

Courselets as small training modules

Ons vorige artikel over Collaborative Learning ging onder ander over onze ervaring met de studenten van het ROC Mondriaan, die voor een XPages-project zelfstandig of met behulp van medestudenten en coaches kennis moesten eigen maken; ze kregen geen klassikaalonderwijs meer en zochten ook op het internet naar informatie (zie het interview met de studenten op YouTube: Lotus Loves People and the ROC Mondriaan XPages project).

Het idee van collaborative learning hebben we verder uitgewerkt met courselets en zouden dit willen uitproberen in een Google+ Hangout try-out sessie.

Inhoud:

 • Google+ Hangout experiment
 • Wat biedt Google+ Hangouts momenteel?
 • XPages try-out sessie
 • Courselet, wat is dat?
 • XPages courselet met opdracht als uitdaging
 • Hoe verder?
 • Samenvatting
 • Referenties

Google+ Hangout experiment

Om collaborative learning in de praktijk te brengen hebben we een omgeving nodig waarin de studenten en coaches samen kunnen presenteren en praten. Voor “kleine” groepen is er naast LotusLive is er nu ook een gratis variant, namelijk Google+ Hangouts.

Jeroen heeft zijn enthousiaste ervaringen, die we met hem delen, vermeld op Google+

Onlangs hebben we een hangout gehad met Jeroen en Victor die weer door Jeroen werd uitgenodigd; alle twee cursisten van een van onze  XPages-cursussen. Jeroen heeft zijn enthousiaste ervaringen, die we met hem delen, vermeld op Google+ https://plus.google.com/103762327575413926840/posts/Ab5hHvRtuA4.

Wat biedt Google+ Hangouts momenteel?

Als je beschikt over een webcamera dan kunnen de anderen je zien, met de anderen praten en daarnaast kunt je altijd chatten en met de extra’s beschik je over:

 • Named hangouts
 • Shared notes and sketchpad
 • Google Docs integration
 • Screensharing

Het is nog niet duidelijke hoeveel personen een hangout aankan. Het volgende document spreekt over 10 personen: Theoretically and technically, what is the maximum number of users a Google+ service like hangout can support per session?

De praktijk zal het moeten uitwijzen.

Het delen van YouTube video’s en Slideshare presentaties (met YouTube video’s ingesloten) lopen gemeerd; ze krijgen echter wel wat weinig ruimte op het beeldscherm toegewezen.

XPages try-out sessie

We denken daarom aan een XPages try-out sessie. De laatste tijd in de XP852 – Lotus Domino Designer 8.5.2 Basic XPages Applications cursus behandelen we een onderwerp dat niet standaard in de cursus zit, namelijk de werking van een XPage aan de hand van de “JSF Six Phase Lifecycle“. Dit vergroot het inzicht van de cursisten en hun vermogen om oplossingen te vinden.

En als proef willen we dit onderwerp als courselet ook aan onze (oud) XPages-cursisten aanbieden, maar dan in de geest van collaborative learning

Het onderwerp wordt door de cursisten erg gewaardeerd en als proef willen we dit onderwerp online als courselet aan onze (oud) XPages-cursisten aanbieden, maar dan in de geest van collaborative learning.

Courselet, wat is dat?

Een courselet is een op zichzelf staand kort, 10 tot 15 minuten, durende online trainingsmodule die we gebruiken als ondersteuning voor de AppliGate collaborative learning cursussen.

We hebben hiermee al in het verleden een begin mee gemaakt, denk aan onze “Using the Xpages Repeat Control” instructievideo. Een video vormt slechts een onderdeel, weliswaar belangrijk, van een courselet, die verder ook suggesties en verwijzingen bevat naar andere bronnen. Een courslet moet naar onze mening leuk en uitdagend zijn en daarom hoort er dus ook een opdracht bij.

XPages courselet met een opdracht als uitdaging

Hoe gaat de les in zijn werk? De deelnemers aan de try-out sessie krijgen een link naar de  “De werking van een XPage en de JSF Six Phases Lifecycle” courselet en bestuderen deze. Bij de courselet zit een uitdagende XPages opdracht die uitgevoerd dient te worden, hetzij zelfstandig of in samenwerking met de andere cursisten.

Twee weken later organiseren we een Google+ Hangout sessie waar de cursisten hun oplossing kunnen presenteren en er over kunnen discussiëren met de docent (= coach) en medecursisten.

Mocht nu al je interesse opgewekt zijn, stuur dan een e-mail naar rbontekoe@appligate.nl

We zullen een e-mail sturen naar alle XPages cursisten met de uitnodiging om deel te nemen aan de XPages try-out. Mocht nu al je interesse opgewekt zijn, stuur dan nu vast een e-mail naar rbontekoe@appligate.nl met het verzoek om aan de try-out sessie deel te nemen.

Hoe verder?

Als deze manier van kennisvergaring aanspreekt zullen we meerdere sessies organiseren. Ook zullen we dan de XP852 – Lotus Domino Designer 8.5.2 Basic XPages Applications cursus op deze manier aanbieden, naast de huidige klassikale vorm. De tijdspanne van deze online learning cursus zal dan vermoedelijk twee maanden zijn.

Samenvatting

AppliGate wil experimenteren met collaborative learning en Google+ Hangout sessies; om ervaring op te doen organiseren we binnenkort (januari / februari 2012) een XPages try-out sessie, die gekoppeld is aan een courselet.

Referenties

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: