Wat is OpenSocial?

Tot op het moment waarop ik het Gartner’s rapport “Notes and Domino Next: A Glimpse Into IBM’s Collaboration Future” las, had ik mij nog niet echt in OpenSocial verdiept. Mijn aandacht werd getrokken door de aanbeveling van Gartner “Operations should encourage in-house staff to develop XPages, OpenSocial en REST programming expertise to fully exploit Notes and Domino application capabilities” in het rapport. Maar wat is OpenSocial?

Operations should encourage in-house staff to develop XPages, OpenSocial en REST programming expertise …

OpenSocial definieert vier API’s voor widgets. Ieder API richt zich op verschillend aspect van social software: een algemene JavaScript API, één die gericht is op de relatie tussen mensen, één op actitiviteiten en één op de opslag van gegevens.

IBM wil een eenduidige uitwisselbaarheid en gebruikersbeleving creëren tussen haar verschillende producten onderling en collaboration services van derden en daarbij helpt een standaard. XPages zal opgewaardeerd worden tot het algemene gereedschap om widgets te creëren.

Goede zaak, ook in het licht van de specifieke Domino XPages applicatie server die in het 3e kwartaal komt; het kan niet anders dan een JEE/WebSphere server zijn, waardoor het draaien van XPages applicaties straks in de cloud ook dichterbij komt.

IBM omarmt steeds met succes open-standaarden en ook deze stap zal er zeker aan bijdragen.

En gelukkig voor AppliGate worden XPages steeds belangrijker.

Nog geen ervaring met XPages?

AppliGate organiseert geregeld de 4-daagse cursus XP852 – Lotus Domino Designer 8.5.2 Basic XPage Applications. De eerst volgende cursus is op 30 mei as. en is tevens de laatste cursus voor de zomermaanden. Kijk binnenkort op de AppliGate web site voor nieuwe data voor het najaar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: