AppliGate site in de cloud?

DSC_4132.jpg

Image by FireFace13 via Flickr

AppliGate wil het liefste met software in de cloud te werken. Hierdoor vermijden we hardware en backup problemen. Alleen Domino wordt nog niet als productie software in de cloud aangeboden. Het alternatief voor ons is een servlet applicatie geworden in de Google cloud, Google App Engine: http://appligate.appspot.com

Software as a Service

Maar hoe pakken we het met de data aan. Die staat tegenwoordig vaak ergens anders: WordPress, YouTube, Slideshare en voor ons als Lotus liefhebbers in Greenhouse in Lotus Connections 3.0. Helaas nog niet in LotusLive.

Je kunt dit zien als Software as a Service. Vaak gratis diensten en je data wordt automatisch geback-upt.

De data in deze omgevingen benader je met RSS of het Atom Publishing Protocol (APP). Bijvoorbeeld onze (proef) blog in IBM Greenhouse: https://greenhouse.lotus.com/blogs/appligate/feed/entries/atom?lang=en.

Google App Engine en Restlets

Google App Engine is een Java omgeving waar je onder andere servlet applicaties kunt hosten. Dit is onder bepaalde voorwaarden gratis tot tien applicaties: http://code.google.com/intl/nl/appengine/.

Een kolfje naar onze hand, gezien onze ervaring met Java. Alleen RSS en APP data ophalen is geen sinecure. Er is echter een framework voor REST web services dat Restlets heet: http://www.restlet.org/.

Met Restlets kun je zowel server als client REST applicatie bouwen.  Overigens onze eerste gedachte was om Restlets in XPages te gebruiken, maar dat lieten de Java restricties van XPages ons niet toe, dus toch maar Google App Engine.

De code die je nodig hebt om data uit WordPress, YouTube en Lotus Connections 3.0 op te halen stelt haast niets voor. Ideaal dus. Op de home pagina halen we het laatste nieuws op uit onze WordPress blog en de laatse video’s uit YouTube; onze proefsite ziet er nu als volgt uit: http://appligate.appspot.com.

XPages en REST

In de toekomst zal Lotus Domino Designer zeer waarschijnlijk ook het Atom Publishing Protocol in XPages ondersteunen. Door onze aanpak met REST web services zal een conversie van App Engine naar XPages weinig problemen op leveren. In de tussentijd zullen we ook wat eigen REST web service ontwikkelen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: